Ασχολείται με όλο το φάσμα της χειρουργικής του στόματος και της γναθοπροσωπικής και τραχηλικής περιοχής. Έχει μεγάλη επιστημονική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πληθώρα ανακοινώσεων σε συνέδρια και δημοσιεύσεις εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά.

Είναι :

 • Πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 • Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 • Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
 • Κάτοχος του τίτλου «European Boards of EACMFS»
 • Ειδική Γναθοπροσωπική Χειρουργός
 • Επιπρόσθετα εξειδικευμένη
  • Στην Ορθογναθική Χειρουργική στο Πανεπιστήμιο TUFTS της Βοστώνης των ΗΠΑ
  • Στη χειρουργική του τραχήλου στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Memorial Sloan Kettering Center της Νέας Υόρκης
  • Στην αποκαταστατική χειρουργική του προσώπου και των γνάθων
  • Στη χειρουργική της κροταφογναθικής άρθρωσης

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η καθηγήτρια κ.Ειρήνη Καραμπούτα – Βουλγαροπούλου ασχολείται επί μέρους με εξειδίκευση με όλο το φάσμα των παθήσεων της κροταφογναθικής άρθρωσης σε διαγνωστικό και κυρίως σε θεραπευτικό επίπεδο με μεθόδους μη επεμβατικές και επεμβατικές. Εισήγαγε πρώτη σε Πανελλήνιο επίπεδο την χειρουργική αντιμετώπιση των διαταραχών του δίσκου, συνδέσμων, κονδύλων κ.ά, ενώ η αρθροσκοπική παρέμβαση αποτελεί θεραπευτική μέθοδο εκλογής για ήπιας και μέσης βαρύτητας εσωτερικές λειτουργικές διαταραχές της συγκεκριμένης άρθρωσης. Στις περιπτώσεις όπου μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική θεραπεία οι σύγχρονες κατασκευές ορθοτικής του νευρομυϊκού μασητηριακού μηχανισμού ή οι συσκευές κινησιοθεραπείας εξωστοματικής στήριξης, οι νάρθηκες με υγρό καθώς και η αρθροκέντηση με έγχυση σκευάσματος ειδικής φαρμακολογικής σύνθεσης ή – τελευταία – ομοιοβιολογικών ουσιών αποτελούν πεδίο επιλογής της ιατρού.

Έχει χρηματίσει εκλεγμένο μέλος, αντιπρόεδρος και υπεύθυνη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής , Councilor της European Association of Craniomaxillofacial Surgery, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ιατρικές ειδικότητες (European Union of Medical Specialists,UEMS), ιδρυτικό μέλος της European Society of Temporomandibular Joint Surgery.

Υπήρξε προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος, συντονίστρια και πρόεδρος συνεδρίων, κριτής σε επιστημονικά περιοδικά με ανώτερη καθηγητική ιδιότητα στο Α.Π.Θ. Συνεργάτης ιατρός του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης από το 2002 έως σήμερα μετελθούσα την επιστημονική υπευθυνότητα του Τμήματος της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και τη Διεύθυνση αυτού.