Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ευρέως γνωστή ως μία από τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να αποκτήσουμε ένα όμορφο και αρμονικό χαμόγελο μετακινώντας τα δόντια στην σωστή τους θέση, αναβαθμίζοντας έτσι την εικόνα του προσώπου μας αλλά και την ψυχολογία μας!!!!

Η διάταξη των δοντιών παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αισθητική αλλά και στη λειτουργία του στόματος και των γνάθων.

Όταν η σύγκλειση (ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο έρχονται σε επαφή τα άνω με τα κάτω δόντια) δεν είναι η σωστή, τα δόντια μας επιβαρύνονται κατά τις κινήσεις της γνάθου με δυνάμεις μεγαλύτερες από αυτές που είναι κατασκευασμένα να δέχονται. Φθείρονται οι επιφάνειές τους γρηγορότερα, ενώ τραυματίζονται και οι περιοδοντικοί ιστοί γύρω από αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος κατά τη μάσηση και απορρόφηση του οστού μακροπρόθεσμα.

Η επιβάρυνση των δοντιών έχει αρνητικό αντίκτυπο και στη λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, η οποία αναγκάζεται να καταβάλλει δυσανάλογη προσπάθεια σε σχέση με αυτήν που είναι φτιαγμένη να πραγματοποιεί, προκαλώντας έτσι πόνους κατά την κίνηση της κάτω γνάθου (με αντανάκλαση πολλές φορές στα αυτιά και στους κροτάφους). Σε χρόνιες καταστάσεις παρατηρείται μέχρι και περιορισμός του ανοίγματος του στόματος.

Σε περιπτώσεις χρόνιας έλλειψης κάποιου δοντιού όπου τα διπλανά δόντια έχουν κλείσει το χώρο, η ορθοδοντική θεραπεία επιτρέπει να τον ξανακερδίσουμε κάνοντας δυνατή την τοποθέτηση εμφυτεύματος σε εκείνο το σημείο, αποφεύγοντας έτσι πιο επιθετικές μεθόδους αποκατάστασης του κενού.(τρόχισμα δοντιών και γέφυρα).

Τέλος, δόντια που έχουν χάσει τη θέση τους λόγω περιοδοντίτιδας, μπορούν να επανέλθουν με ορθοδοντική θεραπεία, αφού βέβαια πρώτα έχει ολοκληρωθεί η περιοδοντική θεραπεία και αποκατάστασή τους.

Η πρώτη εκτίμηση από ειδικό ορθοδοντικό συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 10-11 ετών (ηλικία όπου κατά μέσο όρο υπάρχουν αρκετά μόνιμα δόντια για να μπορέσει να κρίνει ο γιατρός αν υπάρχει ανάγκη ορθοδοντικής παρέμβασης). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης μιας τέτοιας θεραπείας, τόσο πιο εύκολα και ανώδυνα μετακινούνται τα δόντια, άρα η διάρκεια της είναι συντομότερη.

Τα δόντια μας μετακινούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, έτσι σε όποια ηλικία και αν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε την ορθοδοντική θεραπεία, μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε, οι σύγχρονες μέθοδοι είναι ανώδυνες και αυξημένης αισθητικής (λευκά σιδεράκια, διαφανείς νάρθηκες, κτλ) έτσι ώστε να μην περιοριζόμαστε καθόλου στην κοινωνική μας ζωή!!!