Είναι ευρύτερα γνωστό ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί 1 φορά την ημέρα κάνει καλό στην λειτουργία της καρδιάς και στην κυκλοφορία του αίματος αλλά και ότι… προκαλεί λεκέδες στην επιφάνεια των δοντιών λόγω των χρωστικών που περιέχει!

Τελευταίες μελέτες δημοσιευμένες στο Journal of Agricultural and Food Chemistry και από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας, εξηγούν πώς το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού όσο και το κόκκινο κρασί (με αλκοόλ και χωρίς) δρουν προστατευτικά κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας, ασθένειες του στόματος από τις οποίες πάσχει το 70-90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στο στόμα μας υπάρχουν εκατοντάδες είδη μικροοργανισμών, τα οποία προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών και των ούλων, δημιουργώντας μαζί με τα υπολείμματα τροφών την οδοντική πλάκα. Βακτηρίδια όπως οι στρεπτόκοκκοι παράγουν οξέα σε υψηλές συγκεντρώσεις ως προϊόντα του μεταβολισμού τους, τα οποία χαμηλώνουν το pH του στόματος. Έτσι, προκαλείται διάβρωση της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών οδηγώντας στο σχηματισμό τερηδόνας , καθώς και φλεγμονές των ούλων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την περιοδοντική νόσο και την απώλεια των δοντιών.

Πώς δρα το κόκκινο κρασί?

Οι πολυφαινόλες και τα φαινολικά εκχυλίσματα που περιέχονται στο κόκκινο κρασί και στα κόκκινα σταφύλια, έχει αποδειχτεί ότι δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των στελεχών του στρεπτόκοκκου. Καλλιέργειες αυτών των μικροοργανισμών βυθίστηκαν σε διάφορα υγρά, και οι μετρήσεις έδειξαν ότι ήταν τα παραπάνω που είχαν την πιο ενεργή δράση καταπολέμησή τους.

Επομένως, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μέτρια ποσότητα και το εκχύλισμα σταφυλιού έχουν ευεργετική δράση κατά των ασθενειών του στόματος χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητές τους.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όλα αυτά τα φυσικά προϊόντα δρουν επικουρικά και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το σωστό και καθημερινό βούρτσισμα και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο , αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο!!!