Η κακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα πολύ σύνηθες στον ενήλικο πληθυσμό , με ένα ποσοστό 50% να το αντιμετωπίζει. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, δεν γνωρίζουμε ότι η αναπνοή μας είναι δυσάρεστη, καθώς η όσφρησή μας έχει την τάση να συνηθίζει τις οσμές ενώ αποτελεί και ένα πολύ λεπτό θέμα για να συζητηθεί από το κοινωνικό περιβάλλον.
Η κακοσμία του στόματος οφείλεται τόσο σε εξωγενείς όσο και σε ενδογενείς παράγοντες.
Οι εξωγενείς παράγοντες είναι οι τροφές που καταναλώνουμε (πικάντικα φαγητά, που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σκόρδου/κρεμμυδιού, κτλ), η νικοτίνη και το αλκοόλ.
Οι ενδογενείς παράγοντες είναι κυρίως η κακή στοματική υγιεινή(80-90% των περιπτώσεων).Τα υπολείμματα των τροφών όταν δεν αφαιρούνται αποτελεσματικά, διασπώνται από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας σε θειούχες ενώσεις, οι οποίες έχουν δυσάρεστη οσμή.
Άλλοι ενδογενείς παράγοντες είναι:
- Η παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και αερίων
- Παθήσεις του στόματος (τερηδονισμένα δόντια, οδοντικά αποστήματα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, κτλ)
- Προσθετικές εργασίες (μερικές/ολικές οδοντοστοιχίες, γέφυρες) οι οποίες δεν είναι καθαρές
- Ξηροστομία (μειωμένη παραγωγή σάλιου)
- Παθήσεις όπως ο διαβήτης, νεφρική/ηπατική ανεπάρκεια, παθήσεις των πνευμόνων, χρήση φαρμάκων, συστηματικές νόσοι κτλ
Τρόποι αντιμετώπισης
- Σωστό και τακτικό βούρτσισμα. Πρέπει να γίνεται ανελλιπώς πρωί και βράδυ, να διαρκεί 3 λεπτά και να βουρτσίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών, τα ούλα και η γλώσσα. Συμπληρωματικά, καλό είναι να χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα, ειδικά σε περιπτώσεις δοντιών που καλύπτουν το ένα το άλλο.
- Συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο μία φορά το εξάμηνο για καθαρισμό της πέτρας αλλά και έλεγχο για πιθανές εργασίες που πρέπει να γίνουν (τερηδόνες, φλεγμονές/αποστήματα σε δόντια ή ούλα, κτλ).
- Η χρήση στοματικών αντισηπτικών διαλυμάτων δίνει δροσερή αναπνοή, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ. Άλλωστε η καθημερινή μακροχρόνια χρήση τους προκαλεί ευαισθησία των ούλων και διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας. Συνίσταται η χρήση τους 2-3 φορές την εβδομάδα.
- Τροποποίηση της διατροφής, με περιορισμένη κατανάλωση τροφών με έντονη γεύση όπως σκόρδο, κρεμμύδι, κάρυ κτλ
- Εφόσον όλα τα παραπάνω πληρούνται και η κακοσμία εξακολουθεί να υπάρχει, πρέπει να γίνεται έλεγχος του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και όλου του οργανισμού, από ειδικούς.