STOMA GNATHOS Πολυοδοντιατρείο στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης - Πιστοποίηση ISO 9001:2008

facebooktwitter

Προγραμματίστε το Ραντεβού σας

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά 11:00 - 20:00
 
Οι γιατροί μας δέχονται επισκέψεις με ραντεβού.

Φορμα Επικοινωνιας

Newsletter

Καταχωρήστε το e-mail σας και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα μας:

flow logo gr

 

logo believe in you

 

 

Νέα

ΡΥΤΙΔΕΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗ, ΠΕΡΙΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΡΥΤΙΔΕΣ, ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ, VERMILLION BORDER, ΡΙΝΟΧΕΙΛΙΚΕΣ ΑΥΛΑΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ 'Η ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΔΙΔΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

Το δέρμα, ιδιαίτερα του προσώπου, είναι συνεχώς εκτεθειμένο και δέχεται επιθέσεις από διάφορες καταστάσεις που το επηρεάζουν και αλλοιώνουν περιοδικά την σφριγηλότητα και τη φυσική του εικόνα , δηλαδή την σπαργή του. Ο άνεμος, ο ήλιος, το κρύο, η ρύπανση, η κόπωση, οι συναισθηματικές διαταραχές, οι ορμονικές διακυμάνσεις, και το απλό πέρασμα του χρόνου, είναι μερικές από τις αιτίες που μόνες τους ή συνδυασμένες μεταξύ τους μπορούν να δημιουργήσουν βλάβες στη δομή του. Επιπρόσθετα, η φυσική υγρασία στο δέρμα μας, που διατηρείται από το υαλουρονικό οξύ (ΥΟ), μειώνεται και αυτή αναπόφευκτα με την πρόοδο της ηλικίας. Η απώλεια της φυσιολογικής υγρασίας συμβάλλει στη δημιουργία γραμμών με διάφορο βάθος και έκταση γύρω από τα χείλη και τη μύτη, και μείωση του όγκου στα μάγουλα, στο σαγόνι και στα χείλη, προσδίδοντας εικόνα γερασμένου και με κουρασμένο βλέμμα προσώπου , καθώς τις γραμμές σύντομα ακολουθούν οι αύλακες που φαίνονται αισθητά. Ουσιαστική συμμετοχή έχει η ρυτίδωση των χειλιών και της περιστοματικής περιοχής που ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΕΣ να αντιμετωπίζονται επειδή οι περιοχές αυτές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της διατήρησης του ομαλού περιγράμματος του κατώτερου σημείου του προσώπου που σε συνδυασμό με την άρτια εμφάνιση των δοντιών και των ούλων, προσδίδουν την φωτεινότητα και την αρμονία στο πρόσωπο δηλαδή αναδεικνύουν την ομορφιά.

Έτσι, απαιτείται  η διατήρηση του όγκου των ιστών κάτω από το δέρμα και αυτό πετυχαίνεται με την χρήση των λεγόμενων δερματικών εμφυτευμάτων που εγχέονται ανώδυνα στα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη, επαναφέροντας την απώλεια ή τη μείωση της υποδερματικής ουσίας του υαλουρονικού οξέος που συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου και τελικά στην επαναφορά της σφριγηλότητας της περιοχής. Επιπρόσθετα, ανεξάρτητα από την ανάγκη “συμπλήρωσης” των υποδερματικών δομών σήμερα προσδίδονται άριστα αποτελέσματα στη ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ των χειλιών όπως διόρθωση του περιγράμματος, αύξηση του όγκου τους, διόρθωση της ρινοχειλικής γωνίας και πολλά άλλα που τονίζουν τα λοιπά χαρακτηριστικά του προσώπου.

Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες κατάλληλα επεξεργασμένες σειρές δερματικών εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος πουμπορούν να αποκαταστήσουν το χαμένο ΥΟ στο δέρμα σας, ενυδατώνοντάς το από το εσωτερικό και βοηθώντας το να αποκτήσει ελαστικότητα και τόνο. Το ΥΟ μπορεί να αποκαταστήσει γρήγορα το χαμένο όγκο του υποδερματικού ιστού και να εξομαλύνει τις γραμμές και ρυτίδες από το δέρμα του προσώπου.

Τα προϊόντα αυτά είναι σε ενέσιμη μορφή, είναι αποδεκτά από τον οργανισμό και δεν προκαλούν αντιδράσεις ξένου σώματος, δηλαδή είναι απόλυτα βιολογικά και συμβατά. Εφαρμόζονται σε μικρές ποσότητες με πολύ λεπτή βελόνα στην κάθε περιοχή, κάτω από την επιδερμίδα, στο σημεία που εντοπίζεται η ρυτίδα ή η λεπτή γραμμή. Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται μόνο από άτομο του ιατρικού χώρου με εξειδικευμένη και πιστοποιημένη εκπαίδευση στη χρήση ενέσιμου υαλουρονικού οξέος.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για γρήγορη και απλή διαδικασία χωρίς να απαιτείται αποχή από την εργασία. Τέλος, απαραίτητα γίνεται λεπτομερής ενημέρωση πριν από την εφαρμογή του υλικού.

Στο “ΣΤΟΜΑ ΓΝΑΘΟΣ” παρέχονται ανώδυνα και γρήγορα αυτές και άλλες υπηρεσίες σχετικές με την ανάδειξη ενός αρμονικού, όμορφου προσώπου πλαισιωμένου με άρτια στοματική και οδοντιατρική αισθητική.

 

Ενημερωθείτε και….

Αξίζει να το δοκιμάσετε !

wrinkles

Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 08:55

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ… ΜΕΓΑΛΟΥΣ

braces1Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ευρέως γνωστή ως μία από τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να αποκτήσουμε ένα όμορφο και αρμονικό χαμόγελο μετακινώντας τα δόντια στην σωστή τους θέση, αναβαθμίζοντας έτσι την εικόνα του προσώπου μας αλλά και την ψυχολογία μας!!!!

 

Η διάταξη των δοντιών παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αισθητική αλλά και στη λειτουργία του στόματος και των γνάθων.

 

Όταν η σύγκλειση (ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο έρχονται σε επαφή τα άνω με τα κάτω δόντια) δεν είναι η σωστή, τα δόντια μας επιβαρύνονται κατά τις κινήσεις της γνάθου με δυνάμεις μεγαλύτερες από αυτές που είναι κατασκευασμένα να δέχονται. Φθείρονται οι επιφάνειές τους γρηγορότερα, ενώ τραυματίζονται και οι περιοδοντικοί ιστοί γύρω από αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος κατά τη μάσηση και απορρόφηση του οστού μακροπρόθεσμα.

 

Η επιβάρυνση των δοντιών έχει αρνητικό αντίκτυπο και στη λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, η οποία αναγκάζεται να καταβάλλει δυσανάλογη προσπάθεια σε σχέση με αυτήν που είναι φτιαγμένη να πραγματοποιεί, προκαλώντας έτσι πόνους κατά την κίνηση της κάτω γνάθου (με αντανάκλαση πολλές φορές στα αυτιά και στους κροτάφους). Σε χρόνιες καταστάσεις παρατηρείται μέχρι και περιορισμός του ανοίγματος του στόματος.

 

Σε περιπτώσεις χρόνιας έλλειψης κάποιου δοντιού όπου τα διπλανά δόντια έχουν κλείσει το χώρο, η ορθοδοντική θεραπεία επιτρέπει να τον ξανακερδίσουμε κάνοντας δυνατή την τοποθέτηση εμφυτεύματος σε εκείνο το σημείο, αποφεύγοντας έτσι πιο επιθετικές μεθόδους αποκατάστασης του κενού.(τρόχισμα δοντιών και γέφυρα).

 

Τέλος, δόντια που έχουν χάσει τη θέση τους λόγω περιοδοντίτιδας, μπορούν να επανέλθουν με ορθοδοντική θεραπεία, αφού βέβαια πρώτα έχει ολοκληρωθεί η περιοδοντική θεραπεία και αποκατάστασή τους.

Η πρώτη εκτίμηση από ειδικό ορθοδοντικό συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 10-11 ετών (ηλικία όπου κατά μέσο όρο υπάρχουν αρκετά μόνιμα δόντια για να μπορέσει να κρίνει ο γιατρός αν υπάρχει ανάγκη ορθοδοντικής παρέμβασης). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης μιας τέτοιας θεραπείας, τόσο πιο εύκολα και ανώδυνα μετακινούνται τα δόντια, άρα η διάρκεια της είναι συντομότερη.

 

Τα δόντια μας μετακινούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, έτσι σε όποια ηλικία και αν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε την ορθοδοντική θεραπεία, μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε, οι σύγχρονες μέθοδοι είναι ανώδυνες και αυξημένης αισθητικής (λευκά σιδεράκια, διαφανείς νάρθηκες, κτλ) έτσι ώστε να μην περιοριζόμαστε καθόλου στην κοινωνική μας ζωή!!!

 

Είναι ευρύτερα γνωστό  ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί 1 φορά την ημέρα κάνει καλό στην λειτουργία της καρδιάς και στην κυκλοφορία του αίματος αλλά και ότι… προκαλεί λεκέδες στην επιφάνεια των δοντιών λόγω των χρωστικών που περιέχει!

 

Τελευταίες μελέτες δημοσιευμένες στο Journal of Agricultural and Food Chemistry και από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας, εξηγούν πώς το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού όσο και το κόκκινο κρασί (με αλκοόλ και χωρίς) δρουν προστατευτικά κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας, ασθένειες του στόματος από τις οποίες πάσχει το 70-90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Στο στόμα μας υπάρχουν εκατοντάδες είδη μικροοργανισμών, τα οποία προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών και των ούλων, δημιουργώντας μαζί με τα υπολείμματα τροφών την οδοντική πλάκα. Βακτηρίδια όπως οι στρεπτόκοκκοι παράγουν οξέα σε υψηλές συγκεντρώσεις ως προϊόντα του μεταβολισμού τους, τα οποία χαμηλώνουν το pH του στόματος. Έτσι, προκαλείται διάβρωση της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών οδηγώντας στο σχηματισμό τερηδόνας , καθώς και φλεγμονές των ούλων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την περιοδοντική νόσο και την απώλεια των δοντιών.

 

Πώς δρα το κόκκινο κρασί?

 

Οι πολυφαινόλες  και τα φαινολικά εκχυλίσματα που περιέχονται στο  κόκκινο κρασί και στα κόκκινα σταφύλια, έχει αποδειχτεί ότι δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των στελεχών του στρεπτόκοκκου. Καλλιέργειες αυτών των μικροοργανισμών βυθίστηκαν σε διάφορα υγρά, και οι μετρήσεις έδειξαν ότι ήταν τα παραπάνω που  είχαν την πιο ενεργή δράση καταπολέμησή τους.

 

Επομένως, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μέτρια ποσότητα και το εκχύλισμα σταφυλιού έχουν ευεργετική δράση κατά των ασθενειών του στόματος χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητές τους. 

 

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όλα αυτά τα φυσικά προϊόντα δρουν επικουρικά και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το σωστό και καθημερινό βούρτσισμα και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο , αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο!!!

 

 smile

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι διαχρονικά γονείς, δάσκαλοι, προπονητές είναι οι τραυματισμοί των δοντιών στις μικρές ηλικίες. Υπολογίζεται ότι 3 στα 10 παιδιά ηλικίας 2-4 ετών (ηλικία που μαθαίνουν να περπατούν) και 8-12 ετών (ηλικία που μαθαίνουν να παλεύουν, να κάνουν σπορ, ποδήλατο κ.α.) θα έχουν κάποιο ατύχημα στην μπροστινή περιοχή της άνω ή κάτω γνάθου. Το παραπάνω ποσοστό αυξάνεται όταν υπάρχουν και άλλες καταστάσεις ή συνθήκες που ευνοούν τους τραυματισμούς στα δόντια και στα μαλακά μόρια του προσώπου κυρίως των χειλιών, των ούλων, της γλώσσας ή του γενείου (πηγουνιού).               

Οι κυριότερες από αυτές είναι: μεγάλη πρόταξη των άνω πρόσθιων δοντιών σε σχέση με τα κάτω, ανεπαρκές κλείσιμο των χειλιών, η ενασχόληση με επικίνδυνα χόμπυ /σπορ, η στοματική αναπνοή, το φύλο (τα αγόρια έχουν συχνότερα τέτοια ατυχήματα) και το κοντύτερο κάτω χείλος. Δευτερεύοντα ρόλο παίζουν παράγοντες όπως η υπερκινητικότητα, η παιδική παχυσαρκία και η κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση του παιδιού που δημιουργούν «εύθραυστες» ψυχολογίες και στη συνέχεια εκδηλώσεις ευερέθιστου θυμικού και επιθετικότητας. Στις μέρες μας επειδή η σωματική δραστηριότητα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πιο ισόρροπης ανάπτυξης του παιδιού είναι πολύ περισσότερο αναγκαίο το άμεσο και οικείο περιβάλλον (εν προκειμένω γονείς και εκπαιδευτές) να μπορεί να αναγνωρίσει και να συνδράμει αποφασιστικά, τουλάχιστον στην αρχή, στη συνολική αντιμετώπιση που θα ακολουθήσει αμέσως μετά από τον ειδικό με την εφαρμογή ορισμένων άμεσων ενεργειών.

Η εξοικείωση, γνώση και η εφαρμογή ορισμένων απλών κανόνων  και βασικών οδηγιών από τον ενήλικα είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά ανάλογες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως επείγουσες.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ :

Στην ηλικία των 2-4 ετών τα παιδιά έχουν μόνο τα νεογιλά (παιδικά) δόντια στο στόμα. Οι συνηθέστερες βλάβες που παρατηρούνται είναι η έξοδος του δοντιού από το στόμα ή η είσοδός του βαθύτερα στο οστό της γνάθου. Λίγες φορές παρατηρούνται κατάγματα στα νεογιλά δόντια. Η οδοντική βλάβη συνήθως συνοδεύεται, όπως προαναφέρθηκε, από τραυματισμό των μαλακών μορίων της περιοχής (χείλος, γλώσσα) ανάλογα με την ένταση του χτυπήματος ή της πτώσης , αιμορραγία και οίδημα. Η διατήρηση της ψυχραιμίας από τον επιβλέποντα ενήλικα είναι πρωτεύουσας σημασίας, καθώς επιβάλλεται να δημιουργήσει κλίμα σιγουριάς, ηρεμίας  και αυτοπεποίθησης στο παιδί που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται είναι:

 • Καθαρισμός της περιοχής όσο το επιτρέπει η συνεργασία του παιδιού για απομάκρυνση αίματος και ξένων σωμάτων με απλό αντισηπτικό ή έστω καθαρό νερό
 • Έλεγχος για τυχόν απώλεια του δοντιού και αναζήτησή του
 • Άμεση επικοινωνία με τον εξειδικευμένο οδοντίατρο 

 

 • Στην περίπτωση που το νεογιλό δόντι έχει φύγει από το στόμα και έχει όμως βρεθεί, δεν υπάρχει ένδειξη επανατοποθέτησης του από τον εξειδικευμένο οδοντίατρο, καθώς υφίσταται κίνδυνος επηρεασμού του μόνιμου δοντιού που βρίσκεται μέσα στο οστό της γνάθου. 
 • Στις περιπτώσεις που το δόντι έχει μετακινηθεί μέσα  στο οστό της γνάθου, η αντιμετώπιση γίνεται από τον εξειδικευμένο οδοντίατρο, καθώς εκείνος γνωρίζει τις κατάλληλες διαδικασίες επαναφοράς του στην σωστή θέση χωρίς να προκληθεί βλάβη στα μόνιμα δόντια.

 

Στην ηλικία των 8-12 ετών τα παιδιά έχουν τα μόνιμα δόντια τους στην πρόσθια περιοχή. Οι συνηθέστερες βλάβες που παρατηρούνται είναι τα κατάγματα των δοντιών (είτε στη μύλη είτε στη ρίζα) και η εξώθησή τους από το στόμα. Σε μικρότερο ποσοστό παρατηρείται μετακίνησή τους μέσα στο οστό. Είναι πιθανόν να παρατηρηθεί και τραυματισμός των μαλακών μορίων της περιοχής (χείλος, ούλα, γλώσσα) ανάλογα με την ένταση του χτυπήματος ή της πτώσης., Είναι  πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα   δόντια αυτά έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να σωθούν είτε έχουν υποστεί κάταγμα είτε έχουν μετακινηθεί είτε ακόμα έχουν βγει από το στόμα αρκεί η αντιμετώπιση να είναι η σωστή. 

Και σε αυτές τις ηλικίες οφείλουμε πρώτα  να δημιουργήσουμε μια κατάσταση σιγουριάς και ασφάλειας για το παιδί. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται είναι :

 • Καθαρισμός της περιοχής για απομάκρυνση ξένων σωμάτων και αίματος
 • Έλεγχος για τυχόν απώλεια του δοντιού και αναζήτησή του. Αν το δόντι είναι ορατό στο στόμα και παρουσιάζει κινητικότητα ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, καθώς υπάρχει κίνδυνος νέκρωσής του. Είναι η δουλειά του εξειδικευμένου οδοντιάτρου να το επαναφέρει. Αν το δόντι είναι εκτός του στόματος και έχει βρεθεί, το πιάνουμε πολύ προσεκτικά και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ, ΝΕΡΟ Κ.Α. Το τοποθετούμε το συντομότερο δυνατόν σε γάλα ή ιδανικά σε ειδικά δοχεία διατήρησης δοντιού (αποτελεί μέρος του εξοπλισμού σε εξειδικευμένα οδοντιατρεία και θα έπρεπε να υπάρχει και σε σχολεία, χώρους προπόνησης κ.α.). Με αυτόν το τρόπο, διατηρούμε το δόντι ζωντανό 1-2 ώρες, έως ότου μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρό μας, ο οποίος θα επανατοποθετήσει το δόντι στη σωστή του θέση, ακολουθώντας την αρμόζουσα περαιτέρω θεραπεία του.
 • Άμεση επικοινωνία με τον εξειδικευμένο οδοντίατρο. 


Η άμεση διακομιδή του παιδιού σε εξειδικευμένο οδοντίατρο, το συντομότερο δυνατόν μετά τον τραυματισμό, εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βλαβών και κυρίως την διατήρηση των μόνιμων δοντιών στο στόμα για τα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας στο παιδί και το νεαρό έφηβο να χαμογελάει άφοβα!

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 09:25

ΑμεΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Η πλειοψηφία των ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν πολύ κακή στοματική υγιεινή, εκτός των υπολοίπων πολύπλοκων ιατρικών προβλημάτων τους. Οι γονείς αμελούν την υγεία του στόματος των παιδιών αυτών, ενώ οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξη εξειδικευμένων οδοντιάτρων, οι οποίοι βέβαια είναι πολύ λίγοι στη χώρα μας.

Η οδοντιατρική  φροντίδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς απαιτείται συγκεκριμένη εξειδίκευση του οδοντιάτρου στον τρόπο επικοινωνίας και θεραπείας, ειδική υποδομή του οδοντιατρείου και επιπλέον βοηθητικό προσωπικό.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων αυτών η συνεργασία με τον οδοντίατρο δεν είναι εφικτή, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Το περιβάλλον του ατόμου (γονείς, συνοδοί, εκπαιδευτές) μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην πρόληψη της στοματικής υγείας του, ελέγχοντας την κατανάλωση των γλυκών (μόνο μετά από κάποιο κυρίως γεύμα και όχι επιβράβευση με αυτά) και φροντίζοντας να γίνεται συστηματικά το βούρτσισμα των δοντιών είτε από τους οικείους του είτε από το ίδιο το άτομο, αν αυτό είναι εφικτό. Για ορισμένες κατηγορίες σπαστικών ατόμων ή ατόμων με νοητική στέρηση ελαφρού ή μέτριου βαθμού (αυτοεξυπηρετούμενα ή μερικώς αυτοεξυπηρετούμενα), υπάρχει η δυνατότητα  όχι μόνο να διδαχτούν  και να μάθουν αλλά και να εφαρμόσουν στην πράξη μόνα τους την προληπτική αγωγή για τη στοματική τους υγεία, καθημερινά στο σπίτι.

Αφού ο εξειδικευμένος οδοντίατρος εκπαιδεύσει γονείς, συνοδούς και θεραπευτέ, στη συνέχεια αυτοί εξηγούν στο παιδί ότι αυτό που κάνει είναι απαραίτητο για την υγεία του στόματός του έστω και αν αυτό το ενοχλεί λίγο στην αρχή. Μετά από λίγες ημέρες θα έχει συνηθίσει.

Οι γονείς σε συνεργασία με τον οδοντίατρο, είναι πολύ σημαντικό να καθορίζουν τακτικούς ελέγχους. Σε αυτούς πραγματοποιείται η αφαίρεση της πέτρας, φθορίωση,  η οποία ενισχύει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών κάνοντας τα ανθεκτικά στην τερηδόνα καθώς και η κάλυψη οπών και σχισμών των οπίσθιων δοντιών, επίσης για προστασία από την τερηδόνα. 

Όταν πρέπει να γίνουν οδοντιατρικές εργασίες, οι ασθενείς αυτοί προσέρχονται στο χώρο του ιατρείου, τους δίνεται μια ηρεμιστική προεγχειρητική αγωγή , και στη συνέχεια πραγματοποιούνται οι εργασίες, ανώδυνα και χωρίς ψυχολογικό τραύμα για τον ασθενή.

Σε περιπτώσεις που η αναπηρία είναι μεγάλου βαθμού (πνευματική ή σωματική) και απαιτείται ένας σημαντικός αριθμός οδοντιατρικών εργασιών προτιμάται η αντιμετώπιση με γενική αναισθησία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τον προληπτικό έλεγχο μπορούμε να κρατάμε σε καλό επίπεδο την στοματική υγιεινή του ατόμου και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις με μολύνσεις και εξαγωγές δοντιών.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), έχουν δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα , που δεν είναι μόνο η θεραπεία αλλά και η πρόληψη, καθώς με ένα υγιές στόμα μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

 

 ΑμεΑ και στοματική φροντίδα

Η κακοσμία του στόματος είναι ένα πρόβλημα πολύ σύνηθες στον ενήλικο πληθυσμό , με ένα ποσοστό 50% να το αντιμετωπίζει.  Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, δεν γνωρίζουμε ότι η αναπνοή μας είναι δυσάρεστη, καθώς η όσφρησή μας έχει την τάση να συνηθίζει τις οσμές ενώ αποτελεί και ένα πολύ λεπτό θέμα για να συζητηθεί από το κοινωνικό περιβάλλον.

Η κακοσμία του στόματος οφείλεται τόσο σε εξωγενείς όσο και σε ενδογενείς παράγοντες.

Οι εξωγενείς παράγοντες είναι οι τροφές που καταναλώνουμε (πικάντικα φαγητά, που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σκόρδου/κρεμμυδιού, κτλ), η νικοτίνη και το αλκοόλ.

Οι ενδογενείς παράγοντες είναι κυρίως η κακή στοματική υγιεινή(80-90% των περιπτώσεων).Τα υπολείμματα των τροφών όταν δεν αφαιρούνται αποτελεσματικά, διασπώνται από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας σε θειούχες ενώσεις, οι οποίες έχουν δυσάρεστη οσμή.

Άλλοι ενδογενείς παράγοντες είναι:

 • Η παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και αερίων
 • Παθήσεις του στόματος (τερηδονισμένα δόντια, οδοντικά αποστήματα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, κτλ)
 • Προσθετικές εργασίες (μερικές/ολικές οδοντοστοιχίες, γέφυρες) οι οποίες δεν είναι καθαρές
 • Ξηροστομία (μειωμένη  παραγωγή  σάλιου)
 • Παθήσεις όπως ο διαβήτης, νεφρική/ηπατική ανεπάρκεια, παθήσεις των πνευμόνων, χρήση φαρμάκων, συστηματικές νόσοι κτλ

 

 Τρόποι αντιμετώπισης

 • Σωστό και τακτικό βούρτσισμα. Πρέπει να γίνεται ανελλιπώς πρωί και βράδυ, να διαρκεί 3 λεπτά και να βουρτσίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών, τα ούλα και η γλώσσα. Συμπληρωματικά, καλό είναι να χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα, ειδικά σε περιπτώσεις δοντιών που καλύπτουν το ένα το άλλο.
 • Συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο μία φορά το εξάμηνο για καθαρισμό της πέτρας αλλά και έλεγχο για πιθανές εργασίες που πρέπει να γίνουν (τερηδόνες, φλεγμονές/αποστήματα σε δόντια ή ούλα, κτλ).
 • Η χρήση στοματικών αντισηπτικών διαλυμάτων δίνει δροσερή αναπνοή, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ. Άλλωστε η καθημερινή μακροχρόνια χρήση τους προκαλεί ευαισθησία των ούλων και διαταραχή της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας. Συνίσταται η χρήση τους 2-3 φορές  την εβδομάδα.
 • Τροποποίηση της διατροφής, με περιορισμένη κατανάλωση τροφών με έντονη γεύση όπως σκόρδο, κρεμμύδι, κάρυ κτλ
 • Εφόσον όλα τα παραπάνω πληρούνται και η κακοσμία εξακολουθεί να υπάρχει, πρέπει να γίνεται έλεγχος του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και όλου του οργανισμού, από ειδικούς.

 

Η σωστή διατροφή, και η καλή στοματική και σωματική υγεία είναι οι πιο σίγουροι τρόποι μιας δροσερής αναπνοής!!!

Η αισθητική του χαμόγελου επηρεάζει την αισθητική του προσώπου,  καθώς το πρώτο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δεύτερου. Βασικό στοιχείο του χαμόγελου είναι τα δόντια, το χρώμα των οποίων καθορίζει και το πόσο φωτεινό είναι αυτό. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να κάνουν το χαμόγελό τους πιο φωτεινό καθώς έτσι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά τους.

Είναι γνωστό ότι το χρώμα των δοντιών δεν είναι λευκό, αλλά καθορίζεται κατά βάση από την οδοντίνη η οποία μπορεί να έχει κίτρινη, καφέ ή γκρι απόχρωση (hue) που ανάλογα και με το πάχος της αδαμαντίνης και τη διαφάνειά της, το δόντι τελικά φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο σκούρο. Η αντίληψη του χρώματος είναι σχετική, επειδή εξαρτάται από το φωτισμό του χώρου στον οποίο βρίσκεται το άτομο, από το «φόντο» των δοντιών που είναι το χρώμα της επιδερμίδας, από το σχήμα και τη θέση τους στο οδοντικό τόξο (π.χ. ένα δόντι που βρίσκεται πιο πίσω από τα άλλα φαίνεται πιο σκούρο, ενώ ένα μεγάλου μεγέθους δόντι φαίνεται πιο φωτεινό). 

Οι χρωστικές που περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά (καφεΐνη, τσάι, αναψυκτικά κτλ), η νικοτίνη, η νέκρωση του νεύρου του δοντιού, προηγούμενες ενδοδοντικές θεραπείες, εμφράξεις με μεταλλικά υλικά (π.χ. αμάλγαμα, η ηλικία, η λήψη φαρμάκων πριν ανατείλουν τα δόντια (τετρακυκλίνες κτλ), υπερβολική κατανάλωση φθορίου, γενετικά αίτια (amelogenesisimperfecta,dentogenesisimperfectaκτλ), ακτινοβολία , είναι οι αιτίες που προκαλούν αλλαγή στο φυσικό χρώμα των δοντιών μας (δυσχρωμία). 

Η προσπάθεια αντιμετώπισης των παραπάνω αιτίων δυσχρωμίας αποτελεί τη βασική εφαρμογή τηςλεύκανσης.

 

Τι είναι λοιπόν η λεύκανση; 

Πρόκειται για διάφορες κατηγορίες ουσιών, με ξεχωριστό τρόπο δράσης και ένταση αποτελέσματος της κάθε μιας.

Ειδικότερα:

 • Λευκαντικές οδοντόκρεμες (φυσική λεύκανση)
 • Πάστες στίλβωσης (φυσική λεύκανση)
 • Σοδοβολή (δικαρβονικό νάτριο) (φυσική λεύκανση)
 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2)/καρβαμιδίου (CH4N2O.H2O2) (χημική λεύκανση) 

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες και οι πάστες στίλβωσης αφαιρούν μόνο τις επιφανειακές χρωστικές, καθώς περιέχουν μικρόκοκκους και λευκαντικούς παράγοντες σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Μπορεί να τις εφαρμόσει ο ασθενής στο σπίτι σε καθημερινή βάση ή να εφαρμοστούν στο ιατρείο από τον οδοντίατρο με βουρτσάκι ή λαστιχάκι μετά τον καθαρισμό της πέτρας. 

Η διαδικασία της σοδοβολής μπορεί να αφαιρέσει μικρού εύρους χρωστικές οι οποίες εισχωρούν σε βάθος μερικών δέκατων του χιλιοστού στην αδαμαντίνη. Εφαρμόζεται στο ιατρείο με τη χρήση σπρέι νερού και δραστικής ουσίας. 

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου και του καρβαμιδίου δρουν σε μεγαλύτερο βάθος και με χημικό τρόπο. Συγκεκριμένα, όταν έρθουν σε επαφή με το δόντι ελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες και ιόντα, τα οποία εισχωρούν στην οδοντίνη. Με αυτόν το μηχανισμό οι χρωστικές που έχουν αλλοιώνονται και έτσι το δόντι φαίνεται λευκότερο και πιο φωτεινό. Μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι με την εφαρμογή της δραστικής ουσίας απευθείας στα δόντια με τη βοήθεια ειδικά κατασκευασμένων ναρθήκων είτε στο ιατρείο με την εφαρμογή της δραστικής ουσίας απευθείας στα δόντια και ενεργοποίησής της με κάποια ειδική πηγή θερμότητας (λάμπα LED, αλογόνου, λέιζερ).

 


leukansi1leukansi2

  

Η χημική λεύκανση είναι επικίνδυνη για τα δόντια;;; 

 • Το λευκαντικό υλικό προκαλεί μικροδιάβρωση στην επιφάνεια του δοντιού με κίνδυνο  τερηδονισμού.
 • Οι λευκαντικοί παράγοντες επειδή είναι όξινοι αλλάζουν το φυσιολογικό pH του δοντιού.

 

ΟΜΩΣ

Οι παραπάνω αλλαγές είναι αναστρέψιμες λόγω της παρουσίας του σάλιου και των ιόντων, κυρίως ασβεστίου και φωσφόρου που αυτό περιέχει, τα οποία επαναεπικάθονται στην επιφάνεια του δοντιού και το pH ρυθμίζεται και επανέρχεται στην φυσιολογική ουδέτερη τιμή του 6-6,5 (ο χρόνος που χρειάζεται για να επανέλθει είναι 20 λεπτά περίπου).

 • Ένα μέρος του λευκαντικού υλικού μπορεί να φτάσει στο νεύρο του δοντιού με κίνδυνο να δημιουργήσει φλεγμονή.
 • Η θερμότητα που παράγεται από τη χρήση της λάμπας LED,αλογόνου (κ.α.) και του laserμπορεί και να αυξήσει τη θερμοκρασία του νεύρου του δοντιού με πιθανές αρνητικές συνέπειες σε αυτόν.

 

ΑΛΛΑ

Το λευκαντικό υλικό που τοποθετείται στην επιφάνεια των δοντιών δρα ως μονωτικός παράγοντας καθώς απορροφά ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας που εφαρμόζεται στα δόντια. Επιπλέον, αν η χρήση των πηγών θερμότητας είναι σωστή 

 

ΤΟΤΕ

η θερμοκρασία στο νεύρο του δοντιού δεν θα ξεπεράσει το ανώτατο προβλεπόμενο όριο βλάβης του.

 

Πότε δεν έχει αποτέλεσμα 

 • Δεν έχει καμία επίδραση σε υπάρχουσες εμφράξεις. Αυτές πρέπει να αντικαθίστανται στο τέλος της θεραπείας.
 • Δεν αποδίδει σε δυσχρωμίες που προέκυψαν από αμάλγαμα.
 • Τα αποτελέσματα είναι αβέβαια στις περιπτώσεις των ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών
 • Δεν έχει αποτέλεσμα σε δόντια χρωματισμένα από τετρακυκλίνες ή από υπερβολική κατανάλωση φθορίου.
 • Δεν έχει αποτέλεσμα σε χρωματισμένα δόντια λόγω γενετικών ανωμαλιών  (π.χ. amelogenesisimperfecta).
 • Δεν έχει αποτέλεσμα σε δόντια επηρεασμένα από ακτινοβολία.

 

Όποια και να είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται, η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον ίδιο τον ασθενή και από τις διατροφικές του συνήθειες. 

Η βελτίωση της εξωτερικής εικόνας είναι κομμάτι της καθημερινότητας όλων και όλο και περισσότεροι άνθρωποι την αναζητούν με περισσότερο ή λιγότερο επιθετικές μεθόδους (αισθητική χειρουργική του προσώπου, τεχνικές ανάπλασης του δέρματος του προσώπου και τεχνικές «ανάπλασης» και του χαμόγελου). 

Χαρίζοντας ένα όμορφο χαμόγελο στον εαυτό μας  αποκτούμε αυτοπεποίθηση και μια πολύ καλύτερη ψυχολογία!!!!

leukansi

 

 

 

 

 

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 13:02

Υγεία του Στόματος και Διατροφή

Χαμόγελο

Η υγεία του στόματός μας εξαρτάται, εκτός από το σωστό βούρτσισμα, από τις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες εγκαθίστανται πολύ νωρίς στη ζωή μας.  Έτσι, υιοθετώντας ένα υγιεινό διαιτολόγιο από την παιδική ηλικία, μπορούμε να αποφύγουμε πολλά οδοντιατρικά προβλήματα και να έχουμε γερά δόντια για όλη μας τη ζωή.

 

Οι πιο συχνές παθήσεις που παρουσιάζονται στο στόμα είναι η ουλίτιδα και η τερηδόνα. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων, και εκδηλώνεται με οίδημα και αιμορραγικότητα σε αυτά, ενώ η τερηδόνα είναι διάβρωση της αδαμαντίνης και εκδηλώνεται με αλλαγή του χρώματος και της υφής του δοντιού.

 

Η οδοντική πλάκα είναι η αιτία των παθήσεων αυτών. Πρόκειται για ένα μικροφίλμ από βακτηρίδια του στόματος, οι εκκρίσεις των οποίων μειώνουν το φυσιολογικό pHτου στόματος και δημιουργούν τη φλεγμονή των  ούλων και τη διάβρωση των δοντιών.

 

 Τερηδόνα

Τροφές πλούσιες σε σάκχαρα (γλυκά,μπισκότα, κέικ, καραμέλες,αναψυκτικά, ζαχαρούχα ροφήματα όπως καφές, τσάι, χυμοί με ζάχαρη, κ.α.) αποτελούν κύρια τροφή για τα βακτηρίδια της οδοντικής πλάκας, αυτά πολλαπλασιάζονται παράγοντας οξέα που επιτίθενται στην αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ζάχαρης πολλές φορές μέσα στην ημέρα είναι πολύ πιο βλαβερή για το στόμα μας σε σχέση με την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας μία φορά.

 

Τροφές όπως το τυρί, το γάλα, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά, το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας είναι σύμμαχοί μας στη διατήρηση της υγείας του στόματός μας. Το τυρί και το γάλα αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, του φυσικού καθαριστικού της στοματικής κοιλότητας,  ενώ περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνη D, τα οποία βοηθούν στην ενδυνάμωση της αδαμαντίνης και του οστού των γνάθων (πρόληψη περιοδοντικής νόσου). Τα φρούτα και τα λαχανικά μας προσφέρουν βιταμίνες (βιταμίνη D, B12), και αμινοξέα, στοιχεία που συντελούν στη μείωση της οδοντικής πλάκας, καθώς και νερό που εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος και αυξάνει την παραγωγή σάλιου. Το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας είναι πλούσιες πηγές πρωτεινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή δομή των ούλων και των οστών των γνάθων.

 

Η κατανάλωση των τροφών και ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρα εφόσον γίνεται σε μικρή συχνότητα και ποσότητα, δεν αποτελεί απειλή για την υγεία των δοντιών μας, ενώ η αντικατάσταση της λευκής επεξεργασμένης ζάχαρης από καστανή ή γλυκαντικές ουσίες βοηθάει σε ένα μεγάλο βαθμό. 

 

γλυκά  Φρούτα  

Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με το καθημερινό και σωστό βούρτσισμα μας χαρίζουν υγεία στο στόμα και λαμπερά χαμόγελα!!!!!!!!

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 12:15

Νοέμβριος - Μήνας Στοματικής Υγείας

Το «ΣΤΟΜΑ - ΓΝΑΘΟΣ»  στα πλαίσια του "Μήνα Στοματικής Υγείας" , προσφέρει δωρεάν οδοντιατρική εξέταση από 1 έως 30 Νοεμβρίου.

Σας περιμένουμε!!!!

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 09:34

Η φοβία για τον οδοντίατρο- dental phobia

Η φοβία για τον οδοντίατρο –γνωστή και με τους όρους οδοντιατρική φοβία, οδοντοφοβία ή οδοντιατρική αγωνία-είναι σύνηθες φαινόμενο που συναντάται στα παιδιά ή στους ενήλικες και είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό συναισθηματικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με μελέτες, 50% συναντάται σε παιδιά, 21% σε έφηβους  και 27% σε ενήλικες, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες.

Το κυριότερο αίτιο της συμπεριφοράς αυτής είναι ο υπερβολικός φόβος και το άγχος για την πραγματοποίηση των οδοντιατρικών εργασιών, τα οποία μετατρέπονται σε φοβία. Με τον όρο ΦΟΒΙΑ , εννοούμε πάρα πολύ έντονο συναίσθημα φόβου απέναντι σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή μια συγκεκριμένη κατάσταση, όπως εν προκειμένω είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο αλλά και η πραγματοποίηση κάποιας οδοντιατρικής εργασίας. Ο ασθενής έχει συναίσθηση ότι ο φόβος που νιώθει είναι υπερβολικός και παράλογος, αλλά δεν μπορεί να τον ελέγξει.

Το χαρακτηριστικό του φοβικού ασθενή είναι ότι ακυρώνει ή δεν εμφανίζεται στα ραντεβού του, με αποτέλεσμα οι θεραπείες να μην ολοκληρώνονται, η υγεία του στόματος του να χειροτερεύει, κι έτσι εκείνος να νιώθει άβολα με τον κοινωνικό του περίγυρο ή -ακόμα χειρότερα- να οδηγείται στα επείγοντα του νοσοκομείου λόγω έντονου και οξύ πόνου στα δόντια. Η μη συνεργάσιμη συμπεριφορά των ασθενών αυτών, καθιστά τις οδοντιατρικές εργασίες δύσκολες ή και αδύνατες και πολλές φορές ο οδοντίατρος είναι αναγκασμένος να τροποποιήσει το σχέδιο θεραπείας του με κίνδυνο το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό.

Άλλα αίτια της φοβίας για τον οδοντίατρο είναι διάφορα, σαν κυριότερα όμως θεωρούνται: 

 • Αρνητική εμπειρία στον οδοντίατρο, συνήθως κατά την παιδική ηλικία, με κυρίαρχη ανάμνηση τον πόνο, η οποία συνοδεύει το άτομο στη διαδρομή της ζωής του. Η εμπειρία αυτή μπορεί να ανήκει και σε κάποιον στο περιβάλλον του ατόμου (γονείς, συγγενείς, φίλοι) και εκείνο να την αναπαράγει.
 • Πόνος κατά την πραγματοποίηση μιας οδοντιατρικής εργασίας σε προηγούμενη επίσκεψη.
 • Άσχημη συμπεριφορά του οδοντιάτρου (απρόσωπος, αδιάφορος, ψυχρός).
 • Φόβος για τις βελόνες, ενέσεις, τον οδοντιατρικό τροχό κτλ.
 • Φόβος πνιγμού, λόγω των εργαλείων που εισέρχονται στο στόμα.
 • Φόβος απώλειας ελέγχου της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ασθενής (δεν μπορεί να κινηθεί, δεν βλέπει τί κάνει ο οδοντίατρος στο στόμα του κτλ).
 • Φόβος του αγνώστου, όταν δεν γνωρίζει ο ασθενής τί πρόκειται να γίνει στο στόμα του.
 • Παρουσία ψυχολογικών διαταραχών ποικίλης αιτιολογίας (σε σπάνιες περιπτώσεις).

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία και η αντιμετώπισή τους είναι σύνθετη. Περιλαμβάνει πρώτα την εξάλειψη του αιτίου της φοβίας και στη συνέχεια την πραγματοποίηση των οδοντιατρικών εργασιών. Ο οδοντίατρος που θα αναλάβει έναν τέτοιο ασθενή πρέπει να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση, έτσι ώστε να διαγνώσει καταρχήν την ύπαρξη της φοβίας, έπειτα με την κατάλληλη ψυχολογική προσέγγιση και συμπεριφορά απέναντι στον ασθενή, να προσπαθήσει να τον ηρεμήσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και τότε μόνο να ξεκινήσει το σχέδιο θεραπείας του , με τις εργασίες να γίνονται όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Σημαντικό ρόλο παίζει η λήψη λεπτομερούς ιστορικού, η οποία είναι απαραίτητη, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των φοβικών ασθενών είναι συνειδητοποιημένοι για την κατάστασή τους. Σε περίπτωση που ο ίδιος ο ασθενής δεν αναφέρει κάτι σχετικό, κλινικά συμπτώματα όπως, χλωμάδα, ταχυπαλμία, ναυτία, λιποθυμική τάση πρέπει να υποψιάσουν τον οδοντίατρο ότι μάλλον πρόκειται για φοβικό ασθενή, τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία και όχι με αδιαφορία ή και ειρωνεία.

Έτσι, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία στο στόμα του ασθενούς, ο οδοντίατρος πρέπει μέσα από συζητήσεις, να εντοπίσει το αίτιο της φοβίας και στη συνέχεια εξηγώντας και πραγματοποιώντας βήμα προς βήμα τα στάδια των εργασιών (είναι η μέθοδος του «εξηγώ-δείχνω-κάνω, tell-show-do» )να τον ηρεμήσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του, έτσι ώστε να υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία . 

Δυστυχώς όμως, δεν μπορούν όλες οι περιπτώσεις των φοβικών ασθενών να αντιμετωπιστούν με την παραπάνω μέθοδο, είτε γιατί τα αίτια είναι πολύπλοκα και χρήζουν παρέμβαση ειδικού (ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή) είτε γιατί ο ίδιος ο ασθενής δεν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον οδοντίατρο για να αντιμετωπιστεί η κατάστασή του.

Τότε, στα πλαίσια του ιατρείου, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή λίγη ώρα πριν το ραντεβού, η οποία περιλαμβάνει είτε κάποιο αγχολυτικό ή ηρεμιστικό φάρμακο είτε κάποιο φάρμακο που προκαλεί μέθη. Αν αυτού του τύπου η αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα ή ένας μεγάλος αριθμός εργασιών πρέπει να γίνει σε μία φορά, τότε προτείνεται η λύση της γενικής αναισθησίας.

 

Συμπερασματικά, μόνο ο κατάλληλα εκπαιδευμένος οδοντίατρος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον φοβικό ασθενή, καθώς η βάση της θεραπείας είναι η εδραίωση μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ οδοντίατρου και ασθενή, αλλά και η βελτίωση της αίσθησης του ελέγχου της κατάστασης από τον ασθενή, βασική παράμετρος της οποίας είναι η ανώδυνη θεραπεία.

Το βέβαιο είναι πάντως πως οι άνθρωποι αυτοί μπορούν πλέον να φροντίσουν το στόμα τους αποτελεσματικά και ανώδυνα, έχοντας τη δυνατότητα να πηγαίνουν με θετική σκέψη στον οδοντίατρο και όχι με φόβο και άγχος!

  

Βουλγαροπούλου Μαργαρίτα

Χειρ. Οδοντίατρος 

Πτυχ. Universite Catholique de Louvain Βρυξελλών 

Μετεκπ. Τεχνικές ανώδυνης οδοντιατρικής θεραπείας, UniversiteHenriPoincare, Νανσύ 

Μετεκπ. Master Program in Implant Surgery, UCLA Λος Άντζελες  

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 14:01

ΚΑΥΣΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ **

Η καυσαλγία του στόματος είναι κατάσταση που ο έχων το πρόβλημα αισθάνεται καύσος παντού στο στοματικό βλεννογόνο ή συνήθως μόνο στη γλώσσα και κυρίως στα δύο πρόσθια τριτημόρια αυτής που μπορεί να συνοδεύεται από διαταραχές της γεύσης ή της αίσθησης χωρίς όμως εμφανείς αλλοιώσεις ή άλλα παθολογικής χροιάς ευρήματα στον βλεννογόνο ή στα δόντια. Ο βαθμός έντασης εκφράζεται με υποκειμενικά κριτήρια και γι'αυτό δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί αντικειμενικά.
Το βέβαιο είναι ότι οι πάσχοντες το παραλαμβάνουν ως πρόβλημα που υπάρχει και επηρεάζει την ποιότητα ζωής έως και στην ψυχική τους συμπεριφορά.

 • Προσβάλλει άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Είναι καλοήθους πρόγνωσης ωστόσο λόγω των ενοχλημάτων οι ασθενείς αποκτούν την ιδέα της καρκινοφοβίας. Τα 2/3 των πασχόντων δηλώνουν αυτόματη παύση των συμπτωμάτων μετά πάροδο 6-7 χρόνων με μεσοδιαστήματα ηρεμίας από 3 – 12 μήνες και επανάκαμψη μετά.

Η θεραπεία περιλαμβάνει αντι-stress φάρμακα, αγχολυτικά ή ηρεμιστικά ή κάποιες φορές Α-λιποϊκό οξύ και παράγωγα βενζοδιαζεπίνης. Επιλεκτικά, σε καταστάσεις που τα συμπτώματα επιμένουν αφόρητα, μπορεί να εφαρμοστεί η νευροαπραξία του γλωσσικού, τομικού ή ρινοϋπερωίου νεύρου μέσω των ειδικών συσκευών και τεχνικών που υπάρχουν. Ωστόσο, το μειονέκτημα της απώλειας της αίσθησης συνήθως αποτρέπει αυτή την επιλογή θεραπείας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φαρμακευτικό σχήμα – Βοηθά η ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς.

** Άλλοι συνώνυμοι όροι : Γλωσσοδυνία, στοματική δυσαισθησία, γλωσσοπύρωση, στοματοδυνία, γλωσσικό καύσος, στοματοπύρωση.

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας που πάσχουν από ξηροστομία , δηλαδή από ελλιπή ή καθόλου παρουσία σάλιου στο στόμα. Διάφορα αίτια συμβάλλουν στην εμφάνισή της κυριότερα από τα οποία είναι :

 • Η λήψη φαρμάκων όπως ψυχοφαρμάκων, αγχολυτικών, αντιϋπερτασικών, διουρητικών, ορισμένων ειδικών αντιβιοτικών , φαρμάκων για αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.
 •  Η ύπαρξη αυτοάνοσων ή άλλων νοσημάτων με συμπτώματα και την ξηροστομία όπως σακχαρώδης διαβήτης, σύνδρομο Sjögren, νόσος του Parkinson, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά.
 • Η χορήγηση ακτινοβολίας για θεραπεία καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, λεμφαδένων στον τράχηλο, όγκων παρωτίδας κ.ά.
 • Η χρόνια φλεγμονώδης σιελαδενοπάθεια - σιελαδενεκτασία - που οδηγεί τελικά σε εκφύλιση και «απραξία» του σιελαδενικού παρεγχύματος, εύρημα των μειζόνων σιελογόνων αδένων.
 •  Η ύπαρξη στοματικής αναπνοής όπως συμβαίνει στο σύνδρομο υπνικής άπνοιας, σε οστικές ανωμαλίες στις γνάθους (χασμοδοντία) κ.ά.
 • Η ατροφία των σιελογόνων αδένων, εύρημα της τρίτης ηλικίας.

Η ξηροστομία μπορεί να είναι μόνιμη ή παροδική ανάλογα με το είδος του αιτίου που την προκάλεσε.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ :
Τα κυριότερα συμπτώματα της ξηροστομίας είναι :

 • Ξηρός , υπόλευκος και άνυδρος βλεννογόνος του στόματος κυρίως στα χείλη, γλώσσα, υπερώα (ουρανίσκος) που σταδιακά γίνεται λεπτός και εύθρυπτος.
 •  Έντονη ανάγκη διαβροχής του στόματος με νερό.
 •  Συχνοί τραυματισμοί ακόμη και από τους θύσανους της οδοντόβουρτσας που πονάνε.
 • Τερηδόνα στα δόντια.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ :
Η ξηροστομία δεν θεραπεύεται αλλά αναχαιτίζεται με ύφεση των συμπτωμάτων. Έτσι, αλλαγή ή διαφοροποίηση του σχήματος φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής για χρόνια νοσήματα σε συνδυασμό με τοπική εφαρμογή στον βλεννογόνο του στόματος επιθεμάτων, διαλυμάτων ή σκευασμάτων με ουσίες που προάγουν την παραγωγή σάλιου μπορεί να οδηγήσει σε αποδεκτό αποτέλεσμα λειτουργίας . Ανάμεσα σ'αυτές συγκαταλέγεται η υδροχλωρική πιλοκαρπίνη σε μορφή δισκίων που «λιώνουν» στο στόμα, το νερό, διαλύματα γλυκερίνης, αφεψήματα κ.ά.
Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις ξηροστομίας πρέπει να θεραπεύεται άμεσα η τερηδόνα στα δόντια και να εξαλείφεται κάθε οξύαιχμη επιφάνεια δοντιού ή προσθετικής συσκευής.

Στο «ΣΤΟΜΑ-ΓΝΑΘΟΣ» εφαρμόζεται η ειδική υπηρεσία dental spa σε ασθενείς με ουλικές παθήσεις, επιταχύνοντας έτσι την επιστροφή των ιστών στη φυσιολογική τους κατάσταση

Στο «ΣΤΟΜΑ-ΓΝΑΘΟΣ» εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία μια ατραυματική τεχνική ανύψωσης της μεμβράνης του ιγμορείου, η οποία πραγματοποιείται σε περιπτώσεις έντονης οστικής απορρόφησης του οστού της άνω γνάθου στην περιοχή των πίσω δοντιών όπου πρόκειται να τοποθετηθούν εμφυτεύματα.

Η σύγχρονη αυτή τεχνική περιλαμβάνει τη χρήση αεροθαλάμου («μπαλονάκι»), ο οποίος εισέρχεται από οπή μικρού εύρους που διανοίγεται στην άνω γνάθο και με ειδικούς χειρισμούς απωθεί τη μεμβράνη προς τα επάνω, δημιουργώντας έτσι τον απαιτούμενο χώρο μαζί με το εισερχόμενο οστικό μόσχευμα για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος και αποφεύγοντας παράλληλα τις αρνητικές συνέπειες μιας ανοιχτής χειρουργικής προσέγγισης της περιοχής (έντονο οίδημα, πόνος, κίνδυνος επιμόλυνσης του ιγμορείου κτλ).

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 09:14

European Society of Temporo Mandibular Joint Surgeons

Η συνεργάτης του «ΣΤΟΜΑ-ΓNΑΘΟΣ» Dr. Ειρήνη Καραμπούτα-Βουλγαροπούλου (και διευθύντρια του Γναθοχειρουργικού τμήματος του Ι.Δ.Θ.) συμμετείχε ως ομιλήτρια και προεδρεύουσα σε στρογγυλό τραπέζι στο πρόσφατο συνέδριο της E.S.T.M.J.S (European Society of Temporo Mandibular Joint Surgeons) που πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Οκτωβρίου στο Groningen της Ολλανδίας.